Medicina alopata, naturopata si intergrativa

Suplimente naturale - Suplimente alimentare - Sprint Pharma

Medicina alopata, naturopata si intergrativa

Medicina alopata (numita astfel odata cu aparitia medicine homeopate) reprezinta in tarile dezvoltate o majoritate covarsitoare (peste 90%) a sistemului de sanatate si ingrijiri medicale si se bazeaza pe administrarea de tratamente standardizate cu substante de sinteza in urma unor analize si investigatii efectuate cu ajutorul tehnologilor moderne. Este strans legata de dezvoltarea industriala si tehnologica a Europei Occidentale si Statelor Unite (industria chimica, folosirea razelor X si radioactivitatii, utilizarea electronicii si calculatoarelor, a ultrasunetelor, laserului).

In pofida multor secole de empirism (perioada care poate fi privita ca o era a acumularilor cantitative), medicina alopata moderna este cel mai strans legata de principiile stiintei (fizica, chimie, biologie). Dezvoltarea ei spectaculoasa din ultimul secol este marcata de nume precum Erlich, Koch, Roentgen, Fleming, etc, dar si aspirina, albastrul de metilen, fenacetina, sulfanilamida, penicilina, raze X. Circuitele electronice si mai ales circuitele integrate au deschis calea tehnicilor de investigatie moderna precum tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara, au crescut precizia tehnicilor bazate pe trasori radioactivi, PET-CT-ul, etc.

Medicina naturista bazata in primul rand pe administrarea de plante sau extracte naturale are in pofida unei istorii mult mai indelungate o prezenta mult mai redusa in prezent intre ingrijirile medicale acordate in tarile dezvoltate (in SUA de exemplu din totalul de circa 2000 de miliarde de dolari cheltuiti annual pe sanatate, mai putin de 200 miliarde reprezinta tratamente cu substante naturale). E intalnita pe toate continentele din cele mai vechi timpuri si este strans legata de caracteristicile locale ale florei cu ajutorul carora s-au facut tratamente cu diverse extracte prezente in mod natural sau rezultate prin prelucrari simple (termice, solubilizare, etc). Flora bazinului Mediteranean a fost utilizata in mod similar in Grecia, Italia, Spania , Orientul Mijlociu asa cum e mentionata in Biblie (uleiul de masline si vinul, isopul, etc.)

Egiptul antic s-a distins prin folosirea resurselor specifice Nilului, iar India are o bogata traditie in folosirea plantelor sintetizate cu ajutorul principiilor ayurvedice, America Latina (in special jungla Amazonului) inca furnizeaza substante pentru industria farmaceutica (chinina si ibuprofenul sunt exemple mai cunoscute). Majoritatea preparatelor folosite azi in tratamentul cancerului sunt substante isolate din pante; de fapt mai mult de jumatate din substantele active din medicamentele moderne inca sunt la origine extracte naturale. Exista insa deosebiri in modul in care s-au folosit cu succes extractele naturale: pe de o parte Hipocrate, Galen, Paracelsus si Avicena si pe de alta parte abatele Kneipp (mentionat ca o recenta culme a folosirii tratamentelor naturiste si in relativ contrast cu un alt calugar care si-a gasit cu greu acceptul in medicina – Gregor Mendel), deosebiri date in primul rand de pregatirea medicala si mai ales de abordarea stiintifica a tratamentelor.

Este cu atat mai remarcabil efortul recent al Uniunii Europene de a re-aduce la un standard comun cele doua tipuri de medicina prin aplicarea in studiul eficacitatii si sigurantei diverselor tratamente a acelorasi criterii si tipuri de studii pe care le folosesc companiile farmaceutice in demonstarea utilitatii produselor proprii.

Medicina integrativa, din aceasta perspectiva o imbinare a celor doua tipuri de medicina, poate fi privita ca un mod optim de tratament al pacientului prin cresterea gamei de tratamente aflate la dispozitie, aplicarea lor timpurie si cu mai putine efecte adverse (tratamente naturiste), pastrarea starii de sanatate a organismului la varsta a 2a si a 3a, scaderea necesarului de ingrijiri acute. Dr. Felician Stancioiu.

Distribuie articolul: