Despre artrita reumatoidă

Despre artrita reumatoidă

Ce este artrita reumatoidă?

Poliartrita reumatoidă (RA) este o boală autoimună care poate provoca dureri articulare și leziuni în întregul corp. Simptomele articulare cauzate de RA se întâmplă de obicei pe ambele părți ale corpului. Deci, dacă o articulație este afectată la nivelul unui braț sau picior, aceeași articulație la celălalt braț sau picior va fi probabil afectată și ea. Aceasta este o modalitate prin care medicii disting RA de alte forme de artrită, cum ar fi osteoartrita.
Tratamentele funcționează cel mai bine când RA este diagnosticată precoce, deci este important să învățați semnele. Citiți mai departe pentru a afla tot ce doriți să știți despre RA, de la tipuri și simptome, până la remedii acasă, diete și alte tratamente.

Simptomele artritei reumatoide

RA este o boală pe termen lung sau cronică marcată de simptome de inflamație și durere la nivelul articulațiilor. Aceste simptome și semne apar în perioadele de acutizare. În perioadele de remisie, simtomele dispar complet.

Simptomele RA, care pot apărea în tot corpul, includ:

 • dureri articulare
 • tumefacția articulațiilor
 • rigiditatea articulațiilor
 • pierderea funcției

Simptomele pot varia de la ușor la sever. Este important să nu ignorați simptomele, chiar dacă sunt pasagere. Cunoscând semnele precoce ale RA vă vor ajuta pe dumneavoastră și pe medicul dumneavoastră să o tratați mai bine.

Diagnosticul artritei reumatoide

Diagnosticarea RA poate necesita timp și teste de laborator multiple pentru a confirma rezultatele examinării clinice. Medicul va utiliza mai multe instrumente pentru a diagnostica RA.

În primul rând, medicul vă va întreba despre simptomele și istoricul medical. De asemenea, va efectua un examen fizic al articulațiilor. Aceasta va include identificarea unor umflături, roșeață, vă va testa reflexele și a forța musculare. Medicul dumneavoastră va palpa de asemenea articulațiile afectate pentru a verifica căldura și fermitatea. Dacă se supicionează RA, medicul vă va recomanda un consult reumatologic.
Deoarece nici un test unic nu poate confirma diagnosticul de RA, medicul sau reumatologul pot utiliza mai multe tipuri diferite de teste. Aceștia vă pot preleva probe de sânge pentru identificarea unor indicatori, cum ar fi anticorpii, sau pot verifica nivelul anumitor substanțe, cum ar fi reactanții de fază acută, care sunt crescuți în condiții inflamatorii. Acestea pot fi un semn al RA și ajută la susținerea diagnosticului.
De asemenea, pot solicita anumite teste de imagini. Teste precum ultrasonografia, examinările cu raze X și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) nu arată numai dacă au fost făcute leziuni ale RA la nivelul articulațiilor, ci și cât de grave sunt leziunile.

Test de sânge pentru artrita reumatoidă

Există mai multe tipuri de teste de sânge care ajută medicul sau reumatologul să determine dacă aveți RA. Aceste teste includ:

 1. Testarea factorului reumatoid: Acest test de sânge verifică o proteină numită factor reumatoid. Nivelurile ridicate de factor reumatoid sunt asociate cu boli autoimune, în special RA.
 2. Anticorpi anti-proteine citrulinate (anti-CCP): Acest test caută să identifice un anticorp care este asociat cu RA. Persoanele care au acest anticorp au de obicei boala. Cu toate acestea, nu toți pacienții cu RA înregistrează o valoare pozitivă la testul anti-CCP.
 3. Anticorp antinuclear: acesta testează sistemul imunitar pentru a vedea dacă produce anticorpi. Corpul dumneavoastră poate produce anticorpi ca răspuns la multe tipuri diferite de afecțiuni, inclusiv RA.
 4. Rata de sedimentare a eritrocitelor: Acest test ajută la determinarea gradului de inflamație din organism. Rezultatul indică dacă există o inflamație în organism, cu toate acestea, nu indică cauza inflamației.
 5. Test de proteină C-reactivă: o infecție severă sau o inflamație semnificativă oriunde în organismul dumneavoastră poate determina ficatul să producă proteine C-reactive. Nivelurile ridicate ale acestui marker inflamator sunt asociate cu RA.


Medicamente pentru artrită reumatoidă

Există multe tipuri de medicamente pentru RA. Unele dintre aceste medicamente ajută la reducerea durerii și a inflamației RA. Unele ajută la reducerea erupțiilor și la limitarea daunelor pe care RA le are asupra articulațiilor.
Următoarele medicamente ajută la reducerea durerii și a inflamației în timpul manifestărilor de tip RA:

 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
 • corticosteroizi
 • acetaminofen

Următoarele medicamente acționează pentru a încetini daunele pe care RA le poate provoca organismului:

 • Medicamente antireumatice care modifică boala (DMARD): DMARD-urile acționează prin blocarea răspunsului sistemului imunitar al organismului. Acest lucru ajută la încetinirea progresiei RA.
 • Biologice: Aceste DMARD-uri noi de generație oferă un răspuns specific la inflamație, mai degrabă decât blocarea întregului organism imunitar al răspunsului sistemului imunitar. Acestea pot fi un tratament eficient pentru persoanele care nu răspund la tratament cu DMARD mai tradiționale.
 • Inhibitorii Janus kinazei (JAK): Acestea sunt o nouă subcategorie de DMARDs care blochează anumite răspunsuri imune. Acestea sunt medicamente pe care medicul dumneavoastră le poate utiliza pentru a preveni inflamația și pentru a opri deteriorarea articulațiilor atunci când medicamentele DMARD și cele biologice nu funcționează pentru dumneavoastră.

Remedii la domiciliu pentru artrita reumatoidă

Anumite remedii de la domiciliu și ajustări ale stilului de viață pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții atunci când sunteți diagnosticat cu RA:

Exercițiu
Exercițiile cu impact redus pot contribui la îmbunătățirea gamei de mișcări în articulații și la creșterea mobilității. Exercițiul poate, de asemenea, întări musculatura, care pot ajuta la ameliorarea unei presiuni de la nivelul articulațiilor. Puteți încerca, de asemenea, yoga pentru începători, care vă va ajuta să vă recâștigați puterea și flexibilitatea.

Odihnă
Este posibil să aveți nevoie de mai mult repaus în perioada de acutizare a simptomelor și mai puțin în timpul remisiunii. Un somn suficient va ajuta la reducerea inflamației și a durerii, precum și a oboselii.

Căldură sau rece
Aplicarea de gheață poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii, dar poate fi, de asemenea, eficientă împotriva spasmelor musculare. Aveți posibilitatea să alternați temperatura scăzută cu tratamente fierbinți, cum ar fi dușuri calde și comprese fierbinți. Aceste tratamente pot ajuta la reducerea rigidității.

Dispozitive de suport
Anumite dispozitive, cum ar fi ortezele, vă pot ține articulațiile într-o poziție de repaus. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamației. Bastoanele sau cârjele vă pot ajuta să vă mențineți mobilitatea, chiar și în timpul perioadelor acute. De asemenea, puteți instala dispozitive de uz casnic, cum ar fi barele de prindere și balustrade în băi și de-a lungul scărilor.

Dieta pentru artrita reumatoidă

Medicul dumneavoastră sau dieteticianul vă poate recomanda o dietă pentru a vă ajuta cu simptomele RA. Acest tip de dietă include alimente care conțin o mulțime de acizi grași omega-3.

Alimentele cu conținut ridicat de acizi grași omega-3 includ:

 • grăsimi, inclusiv somon, ton, hering și macrou
 • semințe chia
 • seminte de in
 • nuci

Antioxidanții, cum ar fi vitaminele A, C și E și seleniul, pot, de asemenea, ajuta la reducerea inflamației. Alimentele bogate in antioxidanti includ:

 • fructe de padure, cum ar fi afine, coacăze, fructe goji și capsuni
 • ciocolata neagră
 • spanac
 • fasole roșie
 • nuci pecan
 • anghinare

Alimentația bogată în fibre este, de asemenea, importantă, deoarece, conform unor cercetători, fibrele pot ajuta la reducerea răspunsurilor inflamatorii care pot fi văzute ca o scădere a nivelurilor de proteină C-reactivă. Alegeți alimente din cereale integrale, legumele proaspete și fructele proaspete. Căpșunile pot fi un deosebit ajutor.

Alimentele care conțin flavonoide pot, de asemenea, ajuta la combaterea inflamației în organism. Acestea includ:

 • produse din soia, cum ar fi tofu și miso
 • fructe de pădure
 • ceai verde
 • brocoli
 • struguri

Ceea ce nu mâncați este la fel de important ca și ceea ce mănâncați. Asigurați-vă că evitați alimentele declanșatoare. Acestea includ carbohidrați procesați și grăsimi saturate sau trans. Evitarea alimentelor declanșatoare și alegerea alimentelor potrivite pentru a urma o dietă antiinflamatoare vă pot ajuta să vă mențineți sub control RA.

Cauzele artritei reumatoide

Cauza RA nu este cunoscută. Cu toate acestea, anumiți factori par să aibă un rol în creșterea riscului de apariție a RA sau declanșarea acesteia. Factorii care cresc riscul de RA includ:

 • sexul feminin
 • istoric familial de RA

Factorii care pot declanșa debutul RA includ:

 • expunerea la anumite tipuri de bacterii, cum ar fi cele asociate bolii parodontale
 • având antecedente de infecții virale cum ar fi infecția cu virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoză
 • traume sau leziuni, cum ar fi fracturi, dislocarea unei articulații sau deteriorarea ligamentară
 • tabagismul
 • obezitate

Este artrita reumatoida ereditara?

Poliartrita reumatoidă nu este considerată o boală ereditară, dar se pare că se moștenește în familii. Acest lucru se poate datora cauzelor de mediu, cauzelor genetice sau unei combinații a acestora. Dacă aveți membri de familie care au sau au avut RA, discutați cu medicul dumneavoastră, mai ales dacă aveți orice simptome de durere articulară persistentă, umflături și rigiditate, fără legătură cu suprautilizarea sau traumatismul.
Având un istoric familial de RA, crește riscul de apariție a bolii, iar diagnosticarea precoce poate face o mare diferență în ceea ce privește eficiența tratamentului.

Discutați cu medicul dumneavoastră

RA este o boală cronică care nu are în prezent un tratament. Acestea fiind spuse, majoritatea persoanelor cu RA nu au simptome constante. În schimb, ele au perioade de acutizare urmate de perioade relativ asimptomatice, numite remisiuni. Cursul bolii variază de la persoană la persoană, iar simptomele pot varia de la ușoară la severă.
Deși simptomele pot să nu se manifeste pentru perioade lungi, problemele articulare cauzate de RA se vor agrava de-a lungul timpului. De aceea tratamentul precoce este atât de important pentru a ajuta la întârzierea leziunilor grave ale articulațiilor. Dacă aveți simptome sau aveți nelămuriri legate de RA, discutați cu medicul dumneavoastră.

Distribuie articolul: