Alergiile
O alergie este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină care nu este de obicei dăunătoare corpului. Aceste substanțe străine sunt numite alergeni. Acestea pot include anumite alimente, polen sau animale de companie.
Sarcina sistemului imunitar este să vă mențină sănătoși luptând împotriva agenților patogeni nocivi. Ea face acest lucru atacând orice crede că ar putea pune corpul în pericol. În funcție de alergen, acest răspuns poate implica inflamație, strănut sau o serie de alte simptome.
Alergiile sunt frecvente. Mai multe tratamente vă pot ajuta să evitați simptomele.
Simptomele alergiilor
Simptomele pe care le experimentați din cauza alergiilor sunt rezultatul mai multor factori. Acestea includ tipul de alergie pe care îl aveți și cât de gravă este alergia.
Dacă luați orice medicament înainte de un răspuns alergic anticipat, puteți să prezentați în continuare unele dintre aceste simptome, dar acestea pot fi reduse.
Pentru alergii alimentare
Alimentele alergice pot declanșa umflături, urticarie, greață, oboseală și multe altele. Ar putea dura ceva timp ca o persoană să-și dea seama că are o alergie alimentară. Dacă aveți o reacție gravă după o masă și nu sunteți sigur de ce, consultați imediat un medic. Aceștia pot găsi cauza exactă a reacției dvs. sau vă pot îndruma către un specialist.
Pentru alergii de sezon
Simptomele febrei simulate pot imita cele ale unei răceli. Printre acestea se numără congestia, nasul curgător și ochii umflați. De cele mai multe ori, puteți gestiona aceste simptome la domiciliu folosind tratamente fără prescripție medicală. Consultați-vă medicul dacă simptomele devin necontrolate.
Pentru alergii severe
Alergiile severe pot provoca anafilaxie. Aceasta este o amenințare care pune viața în pericol și care poate duce la dificultăți de respirație, la lumină slabă și la pierderea conștienței. Dacă întâmpinați aceste simptome după ce ați intrat în contact cu un posibil alergen, solicitați imediat asistență medicală.
Alergii dermatologice
Alergiile cutanate pot fi un semn sau simptom al unei alergii. Acestea pot fi, de asemenea, rezultatul direct al expunerii la un alergen.
De exemplu, consumul unei alimente alergice poate provoca mai multe simptome. Este posibil să aveți furnicături în gură și gât. De asemenea, puteți dezvolta o erupție cutanată.
Dermatita de contact, cu toate acestea, este rezultatul contactarii pielii cu un alergen. Acest lucru se poate întâmpla dacă atingeți ceva la care sunteți alergic, cum ar fi un produs sau o instalație de curățare.
Tipurile de alergii ale pielii includ:
• Mâncărime. Zonele de piele sunt iritate, roșii sau umflate și pot fi dureroase sau dau senzația de prurit.
• Eczemă. Zonele de piele devin inflamate și pot provoca mancarimi și sângerări.
• Dermatita de contact. Zonele de piele roșii, cu senzația de mâncărime apar aproape imediat după contactul cu un alergen.
• Durere de gât. Faringele sau gâtul este iritat sau inflamat.
• Urticarie. La nivelul suprafeței pielii se dezvoltă mici umflaturi roșii, ce dau senzația de mâncărime, de diferite dimensiuni și forme.
• Ochi umflați. Ochii pot lăcrima sau să dea senzația de mâncărime, sau chiar zona din jurul ochilor se poate umfla.
• Pruritul. Există iritații sau inflamații ale pielii.
• Ardere. Inflamarea pielii duce la disconfort și senzații de arsură pe piele.
Cauzele alergiilor
Cercetătorii nu sunt siguri de ce sistemul imunitar provoacă o reacție alergică atunci când o substanță străină intră în organism.
Alergiile au o componentă genetică. Aceasta înseamnă că părinții pot să transmită copiilor. Cu toate acestea, numai o susceptibilitate generală la reacția alergică este genetică. Alergiile specifice nu sunt transmise. De exemplu, dacă mama dvs. este alergică la crustacee, aceasta nu înseamnă neapărat că veți fi, de asemenea.
Tipurile comune de alergeni includ:
• Produse animale. Acestea includ mătreața animalelor de companie, deșeurile de acarieni din praf și gândacii.
• Medicamente. Medicamentele cu penicilină și sulfa sunt declanșatori comuni.
• Alimente. Grâu, nuci, lapte, crustacee și alergii la ouă sunt comune.
• Înțepătura insectelor. Acestea includ albine, viespi și țânțari.
• Mucegaiul. Sporii de mucegai pot declanșa o reacție.
• Plante. Polenul din iarbă, buruieni și copaci, precum și rășina din plante, cum ar fi iedera otrăvită și stejarul otrăvitor, sunt alergeni de plante foarte frecvenți.
• Alți alergeni. Latexul, adesea găsit în mănuși de latex și prezervative, și metale precum nichelul sunt, de asemenea, alergeni comuni.
Alergiile sezoniere, cunoscute și ca febra fânului, sunt unele dintre cele mai frecvente alergii. Acestea sunt cauzate de polenul eliberat de plante. Ele provoacă:
– mâncărimi la nivelul ochilor
– lăcrimare
– rinoree
– tuse
Tratamente alergice
Cel mai bun mod de a evita alergiile este să stați departe de ceea ce declanșează reacția. Dacă acest lucru nu este posibil, există opțiuni de tratament disponibile.
Medicamente
Tratamentul alergiei include adesea medicamente precum antihistaminice pentru controlul simptomelor. Ceea ce recomandă medicul depinde de severitatea alergiilor.
Medicamentele pentru alergii includ:
– antihistaminice precum difenhidramina
– corticosteroizi
– cetirizină
– loratadina
– cromolină sodică
– decongestionante
– modificatori de leucotrienă
– imunoterapia
Mulți oameni optează pentru imunoterapie. Aceasta implică mai multe injecții pe parcursul câtorva ani pentru a ajuta organismul să se obișnuiască cu alergia. Imunoterapia cu succes poate preveni revenirea simptomelor alergiei.
Urgențe de epinefrină
Dacă aveți o alergie severă, care pune viața în pericol, purtați cu dumneavoastră o injecție cu epinefrină. Acesta împiedică reacțiile alergice până la sosirea ajutorului medical.
Unele răspunsuri alergice sunt o urgență medicală. Pregătiți-vă pentru aceste situații de urgență prin cunoașterea pașilor primului ajutor în reacția alergică.
Remedii naturale pentru alergii
Multe remedii naturale și suplimente sunt comercializate ca tratament și chiar și o modalitate de prevenire a alergiilor. Discutați-le cu medicul înainte de a le încerca. Unele tratamente naturale pot conține de fapt alți alergeni și vă vor face să vă simțiți mai rău.
De exemplu, unele ceaiuri uscate folosesc flori și plante care sunt strâns legate de plante care ar putea să vă provoace strănuturi serioase. Același lucru este valabil și pentru uleiurile esențiale. Unii oameni folosesc aceste uleiuri pentru a scuti simptomele comune ale alergiilor, dar uleiurile esențiale conțin ingrediente care pot provoca alergii.
A trăi cu alergii
Alergiile sunt frecvente și nu au consecințe care pun viața în pericol pentru majoritatea oamenilor. Persoanele care sunt expuse riscului de anafilaxie pot afla cum să-și gestioneze alergiile și ce trebuie să facă în situații de urgență.
Cele mai multe alergii sunt controlate evitând expunerea, medicație recomandată de medic și schimbarea stilului de viață. Vizita la medicul alergolog poate ajuta la reducerea oricăror complicații majore și pentru a vă face viața mai plăcută.