Cele 10 cele mai bune suplimente nootrope pentru a crește puterea creierului

Cele 10 cele mai bune suplimente nootrope pentru a crește puterea creierului

Nootropicele sunt suplimente naturale sau medicamente care au un efect benefic asupra funcției cerebrale la persoanele sănătoase.

Multe dintre acestea pot spori memoria, motivația, creativitatea, vigilența și funcția cognitivă generală. Nootropicele pot reduce, de asemenea, deteriorarea datorată vârstei a funcției cerebrale.

Iată cele 10 cele mai bune suplimente nootropice pentru a vă îmbunătăți funcția creierului.

  1. Uleiuri de pește

Suplimentele din ulei de pește sunt o sursă bogată de acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA), două tipuri de acizi grași omega-3.

Acești acizi grași au fost legați de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății creierului.

DHA joacă un rol vital în menținerea structurii și funcției creierului. De fapt, aceasta reprezintă aproximativ 25% din greutatea totală și 90% din grăsimea omega-3 găsită în celulele creierului. Celălalt acid gras omega-3 din uleiul de pește, EPA, are efecte antiinflamatorii care pot proteja creierul împotriva leziunilor și îmbătrânirii.

Adminstrarea de suplimente cu DHA a fost legată de imbunatățirea abilităților cognitive, de memorie și timpii de reacție la persoanele sănătoase care au aporturi reduse de DHA. De asemenea, a beneficiat de oameni care suferă de o ușoară scădere a funcției cerebrale. Spre deosebire de DHA, EPA nu este întotdeauna legată de funcția creierului îmbunătățită. Cu toate acestea, la persoanele cu depresie, aceasta a fost asociată cu beneficii cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit.

Utilizarea uleiului de pește, care conține atât aceste grăsimi, s-a dovedit a contribui la reducerea declinului funcției cerebrale asociate cu îmbătrânirea.

În ansamblu, cea mai bună modalitate de a obține cantitatea recomandată de acizi grași omega-3 este consumarea a două porții de pește gras pe săptămână. Dacă nu reușiți acest lucru, luați un supliment: ar putea fi benefic.

SUMAR

Dacă nu mâncați cantitatea recomandată de pește, luați în considerare administrarea unui supliment de ulei de pește pentru a ajuta la menținerea sănătății creierului și a îmbătrânirii sănătoase a creierului.

  1. Resveratrol

Resveratrolul este un antioxidant care apare în mod natural în pielea fructelor roșii precum strugurii, zmeura și afinele. Se găsește și în vin roșu, ciocolată și arahide. S-a sugerat că administrarea de suplimente de resveratrol ar putea împiedica deteriorarea hipocampului, o parte importantă a creierului asociată cu memoria. Dacă acest lucru este adevărat, acest tratament ar putea încetini declinul funcției creierului pe care îl experimentați pe măsură ce îmbătrâniți.

Studiile la animale au arătat, de asemenea, că resveratrolul poate îmbunătăți memoria și funcția creierului. În plus, un studiu pe un grup mic de adulți în vârstă sănătoși a constatat că administrarea a 200 mg de resveratrol pe zi timp de 26 săptămâni a îmbunătățit memoria.

Cu toate acestea, în prezent nu există suficiente studii umane pentru a fi siguri de efectele resveratrolului.

SUMAR

La animale, suplimentele de resveratrol s-au dovedit a îmbunătăți memoria și funcția creierului. Nu este încă clar dacă tratamentul are aceleași efecte asupra oamenilor.

  1. Cofeina

Cofeina este un stimulent natural cel mai frecvent întâlnit în ceai, cafea și ciocolată neagră. Funcționează prin stimularea creierului și a sistemului nervos central, făcându-vă să vă simțiți mai puțin obosiți și mai atenți. De fapt, studiile au arătat că prin consumul de cofeina vă puteți simțiți mai energizat și să vă îmbunătățiți memoria, timpul de reacție și funcția creierului în general.

Cantitatea de cafeină într-o ceașcă de cafea variază, dar, în general, este de 50-400 mg. Pentru majoritatea persoanelor, dozele unice de aproximativ 200-400 mg pe zi sunt în general considerate sigure și sunt suficiente pentru a beneficia de sănătate.

Cu toate acestea, prea multor cafeine pot fi contraproductive și au fost asociatecu efecte secundare, cum ar fi anxietate, greață și tulburări de somn.

SUMAR

Cofeina este un stimulent natural care îți poate îmbunătăți funcția creierului și te face să te simți mai energic și mai atent.

  1. Fosfatidilserină

Fosfatidilserina este un tip de compus de grăsime numit fosfolipid, care poate fi găsit în creier. S-a sugerat că administrarea suplimentelor de fosfatidilserină ar putea fi utilă pentru conservarea sănătății creierului. Studiile au arătat că administrarea a 100 mg de fosfatidilserină de trei ori pe zi ar putea contribui la reducerea declinului funcției cerebrale legate de vârstă.

În plus, persoanele sănătoase care iau suplimente de fosfatidilserină de până la 400 mg pe zi s-au dovedit a avea abilități de gândire și memorie îmbunătățite.

Cu toate acestea, trebuie realizate studii mai ample înainte ca efectele sale asupra funcției cerebrale să poată fi pe deplin înțelese.

SUMAR

Suplimentele cu fosfatidilserină vă pot îmbunătăți abilitățile de gândire și memoria. De asemenea, acestea ar putea ajuta la combaterea declinului funcției cerebrale pe măsură ce îmbătrâniți. Cu toate acestea, este nevoie de studii suplimentare.

  1. Acetil-L-carnitină

Acetil-L-carnitina este un aminoacid produs în mod natural în corpul vostru. Acesta joacă un rol important în metabolismul dumneavoastră, în special în producția de energie.

Utilizarea suplimentelor de acetil-L-carnitină a fost susținută pentru a vă face să vă simțiți mai atent, pentru a îmbunătăți memoria și pentru a încetini pierderile de memorie legată de vârstă.

La om, studiile au constatat că poate fi un supliment util pentru încetinirea declinului funcției cerebrale din cauza vârstei. De asemenea, poate fi utilă pentru îmbunătățirea funcției cerebrale la persoanele cu demență ușoară sau la Alzheimer.

Cu toate acestea, nu există nici o cercetare care să demonstreze că are un efect benefic în cazul unor oameni sănătoși, care nu suferă de pierderea funcției cerebrale.

SUMAR

Acetil-L-carnitina ar putea fi utilă pentru tratarea unei pierderi a funcției cerebrale la persoanele în vârstă și la persoanele cu tulburări mintale, cum ar fi demența sau boala Alzheimer. Efectele sale asupra oamenilor sănătoși nu sunt cunoscute.

  1. Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba este un supliment pe bază de plante derivat din arborele Ginkgo biloba. Este un supliment incredibil de popular pe care mulți oameni îl iau pentru a-și crește capacitatea creierului.

Se crede că acționează prin creșterea fluxului de sânge către creier și se presupune că îmbunătățește funcțiile creierului precum concentrarea și memoria.

În ciuda utilizării pe scară largă a ginkgo biloba, rezultatele studiilor care investighează efectele acesteia au fost controversate. Unele studii au constatat că administrarea de suplimente de ginkgo biloba poate contribui la reducerea declinului funcției cerebrale legate de vârstă.

Un studiu efectuat la persoane de vârstă medie sănătoasă a constatat că administrarea suplimentelor de ginkgo biloba a contribuit la îmbunătățirea capacităților de memorie și de gândire.

Cu toate acestea, nu toate studiile au demonstrat aceste beneficii.

SUMAR

Ginkgo biloba vă poate ajuta să vă îmbunătățiți memoria pe termen scurt și abilitățile de gândire. De asemenea, vă poate proteja de declinul funcției cerebrale legate de vârstă. Cu toate acestea, rezultatele sunt controversate.

  1. Creatina

Creatina este o substanță naturală care joacă un rol important în metabolismul energetic. Se găsește în mod natural în organism, mai ales în mușchi și în cantități mai mici în creier. Deși este un supliment popular, îl puteți găsi în unele alimente, și anume produse de origine animală precum carne, pește și ouă.

Surprizător, suplimentele de creatină pot îmbunătăți capacitatea de memorie și de gândire în cazul persoanelor care nu mănâncă carne.

De fapt, un studiu a constatat că vegetarienii care iau suplimente de creatină au prezentat o îmbunătățire a performanței cu 25-50% în urma unui test de memorie și de inteligență.

Cu toate acestea, consumatorii de carne nu văd aceleași beneficii. Acest lucru se poate datora faptului că aceste persoane nu sunt în deficit de creatină, obținând o cantitate suficientă prin alimentație.

SUMAR

Luarea suplimentelor de creatină ar putea contribui la îmbunătățirea capacității de memorie și de gândire la persoanele care nu mănâncă carne.

  1. Bacopa Monnieri

Bacopa monnieri este un medicament realizat din planta Bacopa monnieri. Este folosit în practicile tradiționale de medicină, cum ar fi Ayurveda pentru îmbunătățirea funcției creierului.

S-a demonstrat că îmbunătățește abilitățile de gândire și memorie, atât la persoanele sănătoase, cât și la persoanele în vârstă care suferă de o scădere a funcției creierului .

Cu toate acestea, este de remarcat faptul că numai utilizarea îndelungată a Bacopa monnieri a dovedit a avea acest efect. Oamenii, în general, iau aproximativ 300 mg pe zi și este posibil să dureze aproximativ patru până la șase săptămâni pentru a observa orice rezultate.

Studiile efectuate asupra Bacopa monnieri arată, de asemenea, că poate provoca uneori diaree și probleme digestive. Din acest motiv, mulți oameni recomandă să luați acest supliment împreună cu alimente.

SUMAR

Bacopa monnieri s-a dovedit a îmbunătăți memoria și abilitățile de gândire la persoanele sănătoase și la cei cu o scădere a funcției creierului.

  1. Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea este un supliment derivat din planta Rhodiola rosea, care este adesea folosită în medicina chineză pentru a promova bunăstarea și funcția creierului sănătoasă.  Se crede că ajută la îmbunătățirea proceselor psihice prin reducerea oboselii.

Oamenii care iau Rhodiola rosea au beneficiat de o scădere a oboselii și de îmbunătățire a funcției creierului.

Cu toate acestea, rezultatele au fost contradictorii.

O revizuire recentă a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat că este nevoie de mai multe cercetări înainte ca oamenii de știință să poată afla dacă Rhodiola rosea poate reduce oboseala și poate stimula funcția creierului.

SUMAR

Rhodiola rosea poate ajuta la îmbunătățirea abilităților cognitive prin reducerea oboselii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte ca oamenii de știință să poată fi siguri de efectele sale.

  1. S-adenozil metionină

S-adenosil metionina (SAMe) este o substanță care apare în mod natural în corpul uman. Se utilizează în reacțiile chimice pentru a produce și descompune compuși importanți precum proteinele, grăsimile și hormonii.

Poate fi util pentru creșterea efectelor unor antidepresive și reducerea declinului funcției cerebrale observate la persoanele care suferă de depresie.

Un studiu a constatat că adăugarea SAMe la prescripția antidepresivă a persoanelor care anterior nu au răspuns la terapie și-a îmbunătățit șansele de remisie cu aproximativ 14%.

Mai recent, un studiu a constatat că, în unele cazuri, SAMe poate fi la fel de eficace ca și unele tipuri de medicamente antidepresive.

Cu toate acestea, nu există dovezi că acest supliment este benefic pentru persoanele care nu au depresie.

SUMAR

SAM ar putea fi util pentru îmbunătățirea funcției cerebrale la persoanele cu depresie. Nu există dovezi că acest efect are efecte asupra oamenilor sănătoși.

DE REȚINUT!

Unele dintre aceste suplimente arată o adevărată promisiune pentru îmbunătățirea și protejarea sănătății creierului.

Cu toate acestea, rețineți că multe suplimente care stimulează creierul sunt eficiente numai pentru persoanele care au o boală mentală sau au deficiențe în nutrienți suplimentați.

Distribuie articolul: