Cele mai bune 5 vitamine pentru creșterea părului (+3 alți nutrienți)

Cele mai bune 5 vitamine pentru creșterea părului (+3 alți nutrienți)

Mulți oameni văd părul sănătos ca semn de sănătate sau frumusețe.
Ca orice altă parte a corpului, părul are nevoie de o varietate de substanțe nutritive pentru a fi sănătos și bogat.
De fapt, multe deficiențe nutriționale sunt legate de pierderea părului.
În timp ce factori precum vârsta, genetica și hormonii afectează, de asemenea, creșterea părului, aportul optim de nutrienți este esențial.

Mai jos sunt 5 vitamine și 3 alți nutrienți care pot fi importanți pentru creșterea părului.

1. Vitamina A
Toate celulele au nevoie de vitamina A pentru creștere. Aceasta include părul, cel mai rapid țesut din corpul uman.
Vitamina A ajută, de asemenea, glandele pielii să producă o substanță uleioasă numită sebum. Sebum hidratează scalpul și ajută la păstrarea părului sănătos.
Dietele cu deficit de vitamina A pot duce la mai multe probleme, inclusiv pierderea părului.
Deși este important să obțineți suficientă vitamină A, prea mult pot fi periculos. Studiile arată că o supradoză de vitamina A poate contribui, de asemenea, la pierderea părului.
Cartofii dulci, morcovii, dovlecii sau spanacul sunt bogate în beta-caroten, care este transformat în vitamina A.
Vitamina A poate fi, de asemenea, găsită în produse de origine animală, cum ar fi lapte, ouă și iaurt. Uleiul de ficat de pește este o sursă deosebit de bună.
DE REȚINUT:
Părul are nevoie de vitamina A pentru a rămâne hidratat și să crească. Sursele bune includ cartofii dulci, morcovii, spanacul și unele alimente de origine animală.

2. B-vitamine
Una dintre cele mai cunoscute vitamine pentru creșterea părului este o vitamină B numită biotină. Studiile leagă deficiența de biotină cu pierderea părului la om. Deși biotina este folosită ca tratament alternativ pentru pierderea părului, cei care au deficiențe au cele mai bune rezultate. Cu toate acestea, deficiența este foarte rară deoarece apare în mod natural într-o gamă largă de alimente.
Există, de asemenea, o lipsă de date despre faptul dacă biotina este eficientă pentru creșterea părului la persoanele sănătoase.
Alte vitamine B ajută la crearea celulelor roșii din sânge, care transportă oxigen și nutrienți către scalp și foliculii de păr. Aceste procese sunt importante pentru creșterea părului.
Puteți obține vitamine B din mai multe alimente, inclusiv cereale integrale, migdale, carne, pește, fructe de mare și verde cu frunze închise.
În plus, alimentele de origine animală sunt singurele surse bune de vitamina B12. Deci, dacă urmați o dietă vegetariană sau vegană, luați în considerare administrarea unui supliment.
DE REȚINUT:
Vitaminele B ajuta la transportarea oxigenului si nutrientilor pe scalp, ceea ce ajută la creșterea parului. Cerealele integrale, carnea, fructele de mare și verdele cu frunze închise la culoare sunt toate surse de vitamine B.

3. Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la protejarea împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. În plus, organismul are nevoie de vitamina C pentru a crea o proteină cunoscută sub numele de colagen – o parte importantă a structurii părului.
Vitamina C ajută, de asemenea, corpul să absoarbă fier, un mineral necesar pentru creșterea părului.
Căpșunele, ardeii, guavele și fructele citrice sunt toate surse bune de vitamină C.
DE REȚINUT:
Vitamina C este necesară pentru a produce colagen și poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii părului. Sursele bune includ ardei, citrice și căpșuni.

4. Vitamina D
Nivelurile scăzute ale vitaminei D sunt legate de alopecie, un termen tehnic pentru pierderea părului. De asemenea, cercetările arată că vitamina D poate ajuta la crearea de foliculi noi – porii minusculi din scalpul în care părul poate crește.
Vitamina D se crede că joacă un rol în producția de păr, dar majoritatea cercetărilor se concentrează asupra receptorilor de vitamina D. Rolul real al vitaminei D în creșterea părului nu este cunoscut.
Acestea fiind spuse, majoritatea oamenilor nu primesc suficientă vitamină D și poate fi o idee bună să vă măriți aportul.
Organismul dvs. produce vitamina D prin contact direct cu razele solare. Sursele alimentare bune de vitamina D includ pește gras, ulei de ficat de cod, unele ciuperci și alimente fortificate.
DE REȚINUT:
Rolul real al vitaminei D în creșterea părului nu este înțeles, însă o formă de pierdere a părului este legată de deficiențe. Puteți crește nivelele de vitamină D prin expunerea la soare sau prin consumul unor alimente.

5. Vitamina E
Similar vitaminei C, vitamina E este un antioxidant care poate preveni stresul oxidativ. Într-un studiu, persoanele cu căderea părului au prezentat o creștere de 34,5% a creșterii părului după suplimentarea cu vitamina E timp de 8 luni. Grupul placebo a avut doar o creștere de 0,1%.
Semințe de floarea-soarelui, migdale, spanac și avocado sunt toate surse bune de vitamina E.
DE REȚINUT:
Vitamina E ajută la prevenirea stresului oxidativ și la creșterea părului. Sursele alimentare bune includ semințele de floarea soarelui, migdalele, spanacul și avocado.

6. Fier
Fierul ajută celulele roșii să transporte oxigen în celule. Acest lucru îl face un mineral important pentru multe funcții ale corpului, inclusiv creșterea părului.
Deficiența de fier, care provoacă anemie, este o cauză majoră de cadere a părului. Este mai frecvent întâlnit la femei.
Alimentele bogate în fier includ scoici, stridii, ouă, carne roșie, spanac și linte.
DE REȚINUT:
Deficiența de fier este o cauză majoră a căderii părului, în special la femei. Cele mai bune surse de fier includ scoici, stridii, ouă, carne roșie, spanac și linte.

7. Zinc
Zincul joacă un rol important în creșterea și repararea țesutului capilar. Căderea părului este un simptom comun al deficienței de zinc. Studiile arată că suplimentele de zinc reduc pierderea părului cauzată de deficiența de zinc. Cu toate acestea, există unele rapoarte că suplimentarea cu o doză prea mare de o doză poate contribui, de asemenea, la pierderea părului.
Din acest motiv, poate fi mai bine să obțineți zincul din alimente întregi. Alimentele bogate în zinc includ stridii, carne de vită, spanac, germeni de grâu, semințe de dovleac și linte.
DE REȚINUT:
Zincul mineral poate îmbunătăți creșterea părului la persoanele care sunt deficitare în acesta. Sursele bune includ stridiile, carnea de vită și semințele de dovleac.

8. Proteină
Părul este făcut aproape în întregime din proteine. Consumul suficient este important pentru creșterea părului.
Studiile la animale arată că deficitul de proteine poate scădea creșterea părului și chiar duce la pierderea părului.
Cu toate acestea, deficitul actual de proteine este extrem de rar în țările occidentale.
DE REȚINUT:
Consumul suficient de proteine este important pentru creșterea părului, deși un deficit de proteine este rar în țările occidentale în aceste zile.

Distribuie articolul: