Steatoza hepatica – placa turnanta a unor suferinte hepatice grave
Ficatul este unul dintre cele mai complexe organe din corpul uman. Sănătatea fizică, dar în egală măsură și cea psihică, nu sunt de conceput în afara funcţionalității sale normale.
Toate substanțele absorbite din intestinul subţire în urma digestiei (nutrienți, alcool, medicamente, suplimente alimentare, etc.) sunt dirijate mai întâi în ficat printr-o cale venoasă specială. Aici, în funcție de natura lor, sunt procesate prin reacții enzimatice de mare complexitate, apoi descărcate în circulația sanguină pentru a ajunge la țesuturile de destinație.
Prin implicarea sa în metabolismul hidrocarbonatelor, în special al glucozei, al proteinelor și al lipidelor, ficatul are un rol capital în desfășurarea a trei categorii de procese indispensabile vieții: producerea de energie, permanenta refacere a membranelor celulare, sinteza substanțelor cu rol de reglare – hormoni și neurotransmițători.
Nu mai putin importantă este funcția de epurare și detoxifiere a substanțelor rezultate din metabolism (amoniac, aldehide, cetone, etc.) sau ajunse în organism odată cu alimentele – insecticide, îngrăsăminte agricole, aditivii alimentari – atât de prezenți în alimentația de astăzi.
Și, ceea ce se pierde din vedere uneori chiar și de către personalul medico-farmaceutic, nici un medicament sau supliment alimentar nu ajunge la organul ținta decât după procesarea sa de către ficat. De aceea trebuie cântărit foarte bine raportul dintre efectul real al unui medicament și solicitarea ficatului (”efortul depus”) pentru a-l metaboliza.
Dacă până în urmă cu 60-70 de ani era în puterea noastră să respectăm măsuri simple, general acceptate, precum evitarea grăsimilor, a prăjelilor, a excesului de alcool – în prezent mediul și modul modern de viață ne confruntă cu factori de risc mult mai numeroși, unii foarte periculoși. Acești factori sunt dietele dezechilibrate, cu exces de grăsimi dar mai ales de hidrocarbonați, orar neregulat al meselor, uneori cu o pondere excesivă pe masa de seară, mulțimea aditivilor alimentari (în special a potențiatorilor de gust), hrana procesată și rafinată, poluarea, excesul de medicamente de uz cronic și nu în ultimul rând stresul și tulburările de somn. Toți acești vectori agresivi acționează direct sau indirect asupra ficatului, suprasolicitându-l și interferând cu funcțiile sale.
Cea mai frecventă modalitate de răspuns al ficatului la agresiuni este acumularea excesivă de lipide – steatoza hepatică. Ea poate fi non-alcoolică (produsă de factori diverși) sau alcoolică.
Prima este o afecțiune frecvent întâlnită, ușoară și reversibilă odată cu corectarea dietei și a stilului de viață.
Steatoza hepatică alcoolică, însă, pune probleme complexe. Ea se produce printr-un consum zilnic de la 20 grame alcool la femei și de 60 grame la bărbați (conținutul de alcool fiind estimat prin volumul băuturii în ml, înmultit cu procentul (concentrația), fiecare ml de alcool conținând circa 0,79g). După câțiva ani steatoza simplă începe să se transforme în hepatită alcoolică, existând o corelație lineara între consumul de alcool și afectarea hepatică. Forțarea procesării hepatice a alcoolului, prin consum abuziv, mai produce și o creștere a grăsimilor din sânge, acumularea de acid uric cu apariția gutei, punctul terminus fiind ciroza hepatică.
Pentru a face față aportului excesiv de alcool ficatul începe să utilizeze și o cale metabolică secundară, din nefericire mare producătoare de radicali liberi cu efect carcinogen.
Toate aceste procese biochimice sunt desigur modulate și de factorii genetici, ceea ce explică variațiile individuale de răspuns la consumul de băuturi alcoolice. Alături de acest aspect, faptul că în stadiile incipiente steatoza hepatica este asimptomatică sau are simptome comune (balonări, constipație, cefalee, trezire dificilă dimineața, dureri articulare, viroze repetate), iar analizele de laborator sunt ușor sau deloc modificate, fac tardivă prezentarea la medic.
Steatoza hepatica s-ar putea încadra printre primele câteva boli ale vieții moderne. Reversibilă fără sechele dacă este depistată și combătută precoce, poate duce la stări grave dacă este ignorata. De aceea este recomandat ca o persoană cu un stil de viață dezordonat și care consumă frecvent alcool să consulte anual sau cel mult la doi ani un medic și să facă o echografie abdominală care poate depista o steatoza hepatica, chiar și în stadiul I.
În ceea ce privește prevenția, alături de o alimentație sănătoasă, cu un consum minim de alcool, suplimentele nutritive pe bază de Armurariu – mai cunoscut sub numele de Silimarină – sunt de o reală utilitate.
Dintre foarte numeroasele produse de acest gen, în România s-a detașat net preparatul HEPA CONTROL. Acesta este pus pe piața noastră încă din anul 2005, de către Sprint Pharma, alături de alte produse naturiste de succes. Sprint Pharma este importator/ producător de suplimente nutritive al cărui portofoliu de produse cuprinde formule care au la bază atât beneficiile tratamentelor naturiste tradiţionale cât şi rezultatele ultimelor cercetări ştiintifice în domeniu, cu ingrediente 100% naturale şi atent selecţionate, care provin de la producători de nivel mondial. Produsele conţin formule complexe, bine echilibrate pentru a aduce o eficienţă maximă la administrare. Procesul de fabricaţie este atent supravegheat şi respectă cele mai recente standarde în domeniu, fabricile producătoare având Certificări FDA (instituția federală de verificare și aprobare a alimentelor și medicamentelor pentru piața americană) şi GMP.
Hepa Control protejează celula hepatică stabilizându-i membrana și împiedicând pătrunderea agenților toxici. Reglează activitatea glutationului intracelular și neutralizează radicalii liberi produși de consumul de alcool, având astfel un puternic efect antioxidant. De asemenea, stimulează sinteza de ADN ribozomal, susținănd astfel regenerarea ficatului. Nu în ultimul rând, inhibă producerea de miofibroblaști de către celulele stelate ale ficatului, contracarând fibrozarea care duce la ciroză. Mai trebuie menționate efetele antitoxice, antivirale si anticancerigene.
Alături de Silimarină, Hepa Control conține și DDB (Dimetil Dimetoxi Bifenil Dicarboxilat), compus analog Schizandrinei C, plantă utilizată în fitoterapia tradiţională chineză, care potențează efectele Silimarinei, mai ales în leziunile de tip disnutrițional şi/sau toxic-alcoolic. Susține și eforturile adaptogene ale organismului în condiții de stress prelungit. Această asociere contribuie în mare măsură la creşterea eficienţei preparatului Hepa Control faţă de alte preparate similare.
Bolnavii cu steatoza hepatica, hepatită cronică sau ciroza hepatica alcoolica au remarcat o ameliorare netă a stării generale, dar mai ales a memoriei, capacității de concentrare, o îmbunătățire a somnului și o scădere a iritabilității. Efectele au fost semnificative după circa 2 luni de tratament, indiferent de gravitatea suferinţei hepatice, majoritatea pacienţilor afirmând că acestea sunt superioare altor preparate cu Silimarină cu care fuseseră trataţi anterior. Nu au fost semnalate efecte secundare sau manifestări nedorite, chiar minore, în practica curentă din România. Tabloul biologic a fost de asemenea influenţat pozitiv, înregistrându-se frecvent scăderi ale titrurilor transaminazelor.
Hepa Control este în principal un produs naturist (Silimarina este extrasă din Ciulinul Laptelui) recomandat atât pacienților cu steatoze de stadiul I sau II, cât și celor cu hepatită sau chiar ciroză hepatică toxic-nutriţională (alcoolică).
Se recomandă cure de 2-3 capsule pe zi (funcție de gravitatea bolii și de greutatea corporală) pentru circa 6 săptămâni, 2-4 cure pe an.
Dr. Mihai Coreliu UNGUREANU