Cat de importante sunt suplimentele nutritive in sustinerea organismului?

Ce trebuie sa stim despre suplimentele nutritive - Sprintpharma

Cat de importante sunt suplimentele nutritive in sustinerea organismului?

Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fata mai bine stresului si solicitarilor din viata de zi cu zi.

In timp ce imbunatatirea obiceiurilor alimentare si revizuirea stilului de viata sunt in atentia multor studii, programe de cercetare si promotii de prevenire a bolilor, tot mai multi medici si nutritionisti recunosc importanta suplimentelor nutritive si rolul lor in promovarea sanatatii.

Fara indoiala, suplimentele nutritive au efecte benefice atunci cand sunt luate in mod corect, insa multi specialisti sustin mai degraba corectarea deficientelor din alimentatie decat compensarea lor prin administrarea suplimentelor nutritive. In conditiile in care dieta zilnica respecta principiile unei alimentatii sanatoase, este suficient de diversificata, fara excese si fara carente, cu un raport optim intre toate componentele sale si corespunzatoare din punct de vedere caloric, suplimentele nutritive nu mai au aceleasi beneficii si se chiar se pune problema daca ele pot avea efecte negative, mai ales administrate necorespunzator.

Dar acesta situatie este ideala, in zilele noastre este aproape imposibil de evitat deficientele nutritionale. Stilul de viata supra-incarcat, atentia tot mai mare acordata aspectului fizic, preferinta snack-ului sau fast foodului in locul unei mese preparate, toate acestea pun in umbra alimentatia corecta si consolideaza parerile celor care considera ca suplimentele nutritive sunt necesare.

Definitie – suplimentele alimentare sunt produsele al caror scop este sa completeze dieta normala, fiind surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional ori fiziologic, separat sau in combinatie, comercializate sub forma de doze (capsule, pastile, tablete, pilule, pachete de pulbere, alte forme asemanatoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului in cantitati mici, masurabile).

In categoria suplimentelor alimentare se includ si urmatoarele:

a) proteine pure sau sub forma de izolate proteice, izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora;

b) lipide alimentare (inclusiv acizi grasi polinesaturati esentiali);

c) fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) pana la cantitati ale continutului de fosfor de 1 g/zi;

d) fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi;

e) produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice – alimente.
De ce sa luam suplimente nutritive naturale? La ce ne ajuta? Nu este suficient doar sa ne hranim sanatos?

Cati dintre noi mananca sanatos in ziua de azi? Pentru multi oameni moderni care pleaca dis-de-dimineata la serviciu si se intorc tarziu in noapte, hrana semi-preparata sau cea de la fast-food reprezinta o prioritate. Da, sunt si exceptii care pun inainte de toate grija pentru propriul organism si se alimenteaza corespunzator indiferent de programul de lucru pe care-l au.

Dieta zilnica bazata pe consumul de fructe, legume, peste/carne slaba, plante aromate, etc. sta la baza unei bune sanatati. Dar, in momentul in care organismul este bombardat cu calorii zero, fara pic de nutrienti, cu combinatii alimentare care lezeaza sistemul digestiv, cu hrana fara un suport vitaminizant, atunci se instaleaza dezechilibrul nutritional. Ce facem in acest sens? Ne schimbam alimentatia si trecem la un mod corect de hranire, corelat cu utilizarea suplimentelor naturale care ne vor sustine organismul sa-si revina.

Distribuie articolul: