Ce ar trebui sa stim despre terapia anti-aging?
Îmbătrânirea apare ca un ansamblu care afectează simultan toate sistemele organismului: cardio-circulator, respirator, nervos, renal, endocrin, osteo-articular, cutanat, însă fără a afecta semnificativ funcţionalitatea sau componenta psiho-socială.
În timp, s-au căutat diferite repere pentru cuantificarea gradului de îmbătrânire. Astfel s-a constatat că tegumentele reflectă atât starea medicală, cât și pe cea emoțională a individului; aparatul reno-urinar, în cursul vieții, înregistrează un declin fiziologic, însă funcția și-o păstrează. Cel mai ușor de investigat este sistemul cardio-circulator, el oferindu-ne informații prețioase despre starea de sănătate și permite compararea vârstei biologice cu cea cronologică.
Homeopatia s-a dovedit uimitoare în prevenţia anti-aging, dar şi în terapia tulburărilor circulatorii, articulare, endocrine, neurologice sau psihiatrice ale îmbătrânirii. Are la bază două procedee:
- Teoria radicalilor liberi (RL) (în timpul arderilor celulare se produc RL de oxigen care, prin acumulare, genrează distrugeri celulare, ducând la îmbătrânire). Terapia anti-aging bazată pe această teorie pune accentul pe o dietă care sa anihileze efectele acestor RL (soia, cereale integrale, preparate pe bază de polen, lăptișor de matcă, acid α-lipoic, oligoelemente etc)
- Teoria restricției calorice – Se consideră că dieta adecvată se situează în jurul valorii de 1800 calorii/zi, însă bogată în nutrienți.
Nu ar trebui sa uitați nici de cele 30 de minute de mișcare zilnică!