11 alimente care sunt bune pentru ficatul tau

11 alimente care sunt bune pentru ficatul tau

Ficatul efectuează o varietate de sarcini esențiale, de la producerea de proteine, colesterol și bilă la depozitarea vitaminelor, a mineralelor și chiar a carbohidraților. De asemenea, distruge toxinele, cum ar fi alcoolul, medicamentele și produsele secundare naturale ale metabolismului. Menținerea ficatului în formă bună este importantă pentru menținerea sănătății.

Acest articol enumeră cele mai bune 11 alimente pentru a vă menține sănătatea.

 1. Cafeaua

Cafeaua este una dintre cele mai bune băuturi pe care le puteți consuma pentru a promova sănătatea ficatului.

Studiile au arătat că prin consumul de cafea vă protejați ficatul. De exemplu, studiile au arătat în repetate rânduri că prin consumul de cafea scade riscul de ciroză sau leziuni hepatice permanente la persoanele cu afecțiuni hepatice cronice.

Consumul de cafea poate, de asemenea, reduce riscul de a dezvolta un tip comun de cancer la ficat și are efecte pozitive asupra bolii hepatice și a inflamației; este chiar asociat cu un risc mai mic de deces la persoanele cu afecțiuni hepatice cronice, cu cele mai mari beneficii observate la cei care beau cel puțin trei cești pe zi.

Aceste beneficii par să provină din capacitatea sa de a preveni acumularea de grăsimi și colagen, doi dintre markerii principali ai afecțiunilor hepatice.

Cafeaua scade, de asemenea, inflamația și crește nivelurile glutationului antioxidant. În timp ce cafeaua are multe beneficii pentru sănătate, ficatul, în special, vă va mulțumi pentru acea ceașcă de dimineață.

SUMAR:

Cafeaua mărește nivelurile de antioxidanți din ficat, în timp ce scade inflamația. Reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta boli hepatice și cancer.

 1. Ceaiul

Ceaiul este considerat a fi benefic pentru sănătate, dar dovezile au arătat că acesta poate avea beneficii deosebite pentru ficat.

Un studiu japonez extins a concluzionat că prin consumul a 5-10 cești de ceai verde pe zi s-a identificat imbunătățirea nivelurilor markerilor cu privire la sănătatea ficatului.

Un alt studiu, mai puțin extins, efectuat la pacienții cu Boală hepatică non-alcoolică a constatat că ceaiul verde consumat timp de 12 săptămâni, îmbunătățește nivelurile enzimelor hepatice și poate, de asemenea, să reducă depozitele de grăsime în ficat.

Mai mult, o altă revizuire a constatat că persoanele care au băut ceai verde au avut o probabilitate mai mică de a dezvolta cancer la ficat. Cel mai mic risc a fost observat la persoanele care au băut patru sau mai multe cești pe zi.

Cu toate acestea, unii oameni, în special cei care suferă de probleme hepatice, ar trebui să fie precauți înainte de a consuma ceai verde ca supliment. Acest lucru se datorează faptului că au existat mai multe semne de afectare a ficatului care rezultă din utilizarea suplimentelor care conțin extract de ceai verde.

SUMAR:

Ceaiul negru și verde vă poate îmbunătăți nivelul enzimelor și grăsimilor din ficat. Cu toate acestea, aveți grijă dacă luați un extract de ceai verde, deoarece poate provoca afecțiuni. Nu consumați ceai decât după ce consultați un medic.

 1. Grapefruitul

Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi principali antioxidanți găsiți în grapefruit sunt naringenin și naringin. Mai multe studii pe animale au descoperit că ambele contribuie la protejarea ficatului de leziuni.

Efectele protectoare ale grapefruitului sunt cunoscute în două moduri – prin reducerea inflamației și protejarea celulelor.

Studiile au arătat, de asemenea, că acești antioxidanți pot reduce dezvoltarea fibrozei hepatice, o stare nocivă în care țesutul conjunctiv excesiv se acumulează în ficat. Acest tipic este rezultatul inflamației cronice.

Până în prezent, efectele grapefruitului sau sucului de grapefruit nu au fost studiate, ci numai componentele sale. În plus, aproape toate studiile privind antioxidanții din grapefruit au fost efectuate la animale.

Cu toate acestea, dovezile actuale arată că grapefruitul este o modalitate bună de a vă menține ficatul sănătos prin combaterea efectelor nocive și inflamațiilor.

SUMAR:

Antioxidanții din grapefruit protejează ficatul prin reducerea inflamației și prin creșterea mecanismelor sale de protecție. Cu toate acestea, studiile la om, privind consumul de grapefruit sau sucul de grapefruit, în sine, lipsesc.

 1. Afinele și coacăzele

Afinele și coacăzele conțin, deopotrivă, antociani, antioxidanți care dau boabelor culorile lor distinctive. De asemenea, au fost asociate cu numeroare beneficii pentru sănătate.

Mai multe studii pe animale au demonstrat că afinele și coacăzele întregi, precum și extractele sau sucurile lor pot ajuta la menținerea sănătății ficatului.

Consumarea acestor fructe timp de 3-4 săptămâni protejează ficatul. În plus, afinele au contribuit la creșterea răspunsului celulelor imune și a enzimelor antioxidante.

Un alt experiment a constatat că tipurile de antioxidanți găsite frecvent în fructele de pădure au încetinit dezvoltarea leziunilor și fibrozei, dezvoltarea țesutului cicatrician, în ficatul șobolanilor. În plus, s-a demonstrat că extractul de afine inhibă creșterea celulelor cancerigene la ficat uman în studiile de laborator. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acest efect poate fi reprodus în corpul uman.

Făcând din aceste fructe de pădure o parte obișnuită din dieta dumneavoastră este o modalitate bună de a vă asigura că ficatul este alimentat cu antioxidanții de care are nevoie pentru a rămâne sănătos.

SUMAR:

Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea ficatului. Ele pot chiar îmbunătăți răspunsurile sale imune și antioxidante. Totuși, sunt necesare studii la om pentru a confirma aceste rezultate.

 1. Strugurii

Strugurii, în special strugurii roșii și roze, conțin o varietate de compuși benefici pentru sănătate. Cel mai faimos este resveratrolul, care are o serie de beneficii pentru sănătate.

Multe studii pe animale au arătat că strugurii și sucul de struguri pot aduce beneficii ficatului.

Studiile au constatat că pot avea diferite beneficii, inclusiv scăderea inflamației, prevenirea deteriorării celulelor și creșterea nivelului antioxidant.

O gama largă de dovezi provenite din studii pe animale și unele studii la om sugerează că strugurii sunt un aliment benefic pentru ficat.

SUMAR:

Studiile asupra animalelor și a unor studii la om arată că strugurii și extractul de semințe de struguri protejează ficatul de afecțiuni, cresc nivelurile de antioxidanți și luptă împotriva inflamației.

 1. Fructele de cactus

Fructele de cactus, cunoscute științific ca Opuntia ficus-indica, sunt un tip popular de cactus comestibil. Fructele și sucurile sale sunt consumate cel mai frecvent.

Acesta a fost utilizat de multă vreme în medicina tradițională ca tratament pentru ulcere, răni, oboseală și boală hepatică.

Unele studii au constatat că sucul acestui fruct a redus cantitatea de leziuni oxidante și leziuni ale ficatului după consumul de alcool și a contribuit la menținerea stabilității antioxidante și a inflamației.

Sunt necesare mai multe studii la om, mai ales prin folosirea fructelor și a sucurilor de fruct de cactus, mai degrabă decât prin extragere. Cu toate acestea, studiile au demonstrat că prin consumul acestul fruct se identifică efecte pozitive asupra ficatului.

SUMAR:

Fructele și sucurile din acest fructe pot ajuta la combaterea simptomelor mahmurelei prin reducerea inflamației. Ele pot, de asemenea, proteja ficatul de efectele nocive cauzate de consumul de alcool.

 1. Sucul de sfeclă roșie

Sucul de sfeclă roșie este o sursă de nitrați și antioxidanți numiți betalains, care pot aduce beneficii pentru sănătatea inimii și de a reduce daunele și inflamațiile oxidative.

Este rezonabil să presupunem că mâncarea sfeclei în sine ar avea efecte similare asupra sănătății. Cu toate acestea, majoritatea studiilor folosesc suc de sfeclă roșie. Puteți să vă preparați suc de sfecle sau să î-l cumpărați din magazin.

Mai multe studii efectuate de șobolani au arătat că sucul de sfeclă redusă scade efectele oxidante și inflamația în ficat, precum și crește enzimele naturale de detoxifiere. În timp ce studiile pe animale arată promițătoare, studii similare nu au fost efectuate la om.

Alte efecte benefice asupra sănătății ale sucului de sfeclă au fost observate în studiile la animale și au fost reproduse în studiile la om. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma beneficiile sucului de sfeclă roșie asupra sănătății hepatice la om.

SUMAR:

Sucul de sfeclă de zahăr protejează ficatul de daune și inflamații oxidative, toate crescând în același timp enzimele sale naturale de detoxifiere. Cu toate acestea, sunt necesare studii la om.

 1. Legumele crucifere

Legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles sau broccoli sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de fibre și gustul lor distinctiv. Ele sunt, de asemenea, bogate în compuși benefici pentru sănătate.

Studiile la animale au arătat că mugurii de Bruxelles și extractul de broccoli cresc nivelurile de enzime de detoxifiere și protejează ficatul de daune.

Un studiu efectuat asupra celulelor hepatice umane a constatat că acest efect a rămas chiar și atunci când au fost gătiți lăstarii de Bruxelles.

Un studiu recent efectuat la bărbații cu ficat gras a constatat că extractul de broccoli, care este ridicat în compușii benefici, a îmbunătățit nivelul enzimelor hepatice și a scăzut stresul oxidativ. Același studiu a constatat că extractul de broccoli de varză a împiedicat insuficiența hepatică la șobolani.

Studiile la om sunt limitate. Dar până în prezent, legumele crucifere arată foarte promițătoare ca un aliment benefic pentru sănătatea ficatului. Încercați să le prăjiți ușor cu usturoi și suc de lămâie sau oțet balsamic pentru a le transforma într-un fel de mâncare gustos și sănătos.

SUMAR:

Legumele cruciferoase, cum ar fi broccoli și germenii de Bruxelles, pot crește enzimele de detoxifiere naturale ale ficatului, pot fi protejate împotriva daunelor și pot îmbunătăți concentrațiile plasmatice ale enzimelor hepatice.

 1. Nucile

Nucile sunt bogate în grăsimi, substanțe nutritive – inclusiv vitamina E antioxidantă – și compuși de plante benefice.

Această compoziție este responsabilă pentru mai multe beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea inimii, dar potențial și pentru ficat.

Deși sunt necesare mai multe studii, datele preliminare indică faptul că fructele cu coajă lemnoasă reprezintă un important grup alimentar pentru sănătatea ficatului.

SUMAR:

Aportul de nuci a fost asociat cu niveluri îmbunătățite ale enzimelor. Dimpotrivă, consumul redus de nuci a fost asociat cu un risc mai mare de apariție a bolii.

 1. Peștele gras

Peștele gras conține acizi grași omega-3, care sunt grăsimi sănătoase care reduc inflamația și au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli cardiace.

Grăsimile găsite în peștele gras sunt benefice și pentru ficat. De fapt, studiile au demonstrat că ele ajută la prevenirea formării de grăsimi, la menținerea nivelurilor normale a enzimelor, la combaterea inflamației și la îmbunătățirea rezistenței la insulină.

În timp ce consumul de pește bogat în omega-3 pare să fie benefic pentru ficat, adăugarea mai multor grăsimi omega-3 la dieta dumneavoastră nu este singurul lucru pe care trebuie să-l luați în considerare. Raportul dintre grăsimile omega-3 și grăsimile omega-6 este, de asemenea, important.

Majoritatea americanilor depășesc recomandările de admisie pentru grăsimile omega-6, care se găsesc în multe uleiuri de plante. Un raport omega-6 la omega-3 prea mare poate să favorizeze dezvoltarea bolii hepatice (35).

Prin urmare, este o idee bună să reduceți și aportul de grăsimi omega-6.

SUMAR:

Consumul de pește bogat în omega-3 bogat are multe beneficii pentru ficat. Cu toate acestea, este la fel de important să vă mențineți raportul omega-6 la omega-3.

 1. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este considerat o grăsime sănătoasă datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate, inclusiv efectele pozitive asupra sănătății inimii și metabolice.

În plus, are și efecte pozitive asupra ficatului.

Un mic studiu efectuat la 11 persoane cu Boală hepatică non-alcoolică a constatat că prin consumarea unei lingurițe (6,5 ml) de ulei de măsline pe zi s-a îmbunătățit nivelul enzimelor hepatice și a nivelului de grăsimi. De asemenea, a crescut nivelurile de proteină asociată cu efecte metabolice pozitive. Participantii au avut, de asemenea, o acumulare mai mică de grăsimi și un flux mai bun al sângelui în ficat.

Acumularea de grăsime în ficat face parte din prima etapă a bolii hepatice. Prin urmare, efectele pozitive ale uleiului de măsline asupra grăsimilor hepatice, precum și asupra altor aspecte ale sănătății, o constituie ca o parte importantă a unei diete sănătoase.

SUMAR:

Studiile arată că prin consumul de ulei de măsline scade nivelul de grăsime din ficat, crește fluxul de sânge și îmbunătățește nivelul enzimelor hepatice.

CONCLUZII

Ficatul dumneavoastră este un organ important cu multe funcții esențiale.

Prin urmare, este important să faceți ceea ce puteți pentru a-l proteja, iar alimentele enumerate mai sus au demonstrat efecte benefice asupra ficatului.

Acestea includ scăderea riscului de boală hepatică și a cancerului, creșterea concentrațiilor antioxidante și detoxifiere ale enzimelor și oferirea protecției împotriva toxinelor dăunătoare.

Întoducerea acestor alimente în dieta dumneavoastră este o modalitate naturală și sănătoasă de a-ți păstra funcționarea la cel mai bun nivel.

Distribuie articolul: