Litiaza renală (pietre la rinichi) – Tratament

Litiaza renală (pietre la rinichi) – Tratament

Pietrele la rinichi (litiază renală, nefrolitiază) sunt depozite dure din minerale și săruri care se formează la nivelul rinichilor.

Pietrele la rinichi au mai multe cauze și pot afecta orice parte a tractului urinar – de la rinichi la vezica urinară. Deseori, pietrele se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să se cristalizeze și să adere unele la celelalte formând pietrele.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o piatră de rinichi, este posibil să nevoie de investigații suplimentare:

Teste de sânge. Testele de sânge pot arăta existență calciului sau a acidului uric peste limita normalității în sângele dumneavoastră. Rezultatele testelor de sânge ajută la monitorizarea stării de sănătate a rinichilor și pot determina medicul dumneavoastră să controleze alte afecțiuni medicale.

Testarea urinei. Testul de colectare a urinei de 24 de ore poate arăta că eliminați prea multe minerale care formează pietre sau prea puține substanțe care împiedică piatra. Pentru acest test, medicul dumneavoastră vă poate solicita să efectuați două colecții de urină în două zile consecutive.

Imagistică. Testele imagistice pot prezenta pietre la rinichi în tractul urinar. Opțiunile variază de la simple radiografii abdominale, care nu pot identifica pietrele de dimensiuni mici, la tomografie computerizată care ar poate identifica și pietrele de cele mai mici dimensiuni.

Alte opțiuni de imagistică includ o ultrasunete, un test neinvaziv și o urografie intravenoasă, care implică injectarea substanței de contrast și preluarea de imagini radiologice (pielografie intravenoasă) sau obținerea de imagini CT (urogram CT) deoarece substanța de contrast trece prin rinichi și vezica urinară.

Analiza pietrelor eliminate. Vi se poate cere să urinați printr-un filtru pentru a identifica pietrele pe care le eliminați. Analiza de laborator va dezvălui compoziția pietrelor de rinichi. Medicul dumneavoastră utilizează aceste informații pentru a determina ce cauzează pietrele la rinichi și pentru a forma un plan pentru a preveni formarea de ni pietre.

Tratament

Tratamentul pentru pietrele la rinichi variază, în funcție de tipul de piatră și de cauză.

Pietre mici cu simptome minime

Prezența pietrelor mici nu necesita tratament invaziv. Este posibil să puteți elimina o mică piatră prin:

Consumul de apă. Consumul de 2 până la 3 litri de apă pe zi poate ajuta la eliminarea pietrelor din sistemului urinar. Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel, beți suficient lichid – mai ales apă – pentru a produce urină clară sau aproape clară.

Tratamentul simptomatologic al durerii. Trecerea unei mici pietre poate provoca un anumit disconfort. Pentru a ușura durerea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru eliberare a durerii, cum ar fi ibuprofenul, acetaminofenul sau naproxenul sodic.

Terapie medicamentoasă. Kellagon (SprintPharma) este un astfel de supliment alimentar, o combinație unică de două plante, special selecționate pentru a sprijini sănătatea rinichilor.

Cu ajutorul compoziței sale naturale 100%, Kellagon dizolvă pietrele la rinichi și  la nivelul vezicii biliare, împiedică formarea de noi pietre și acționează ca un tonic pentru tractul urinar. Formula din compoziția Kellagon ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi și la transformarea lor în praf pentru a trece fără durere prin tractul urinar. Fiecare ingredient aduce relaxare ușoară și confort atunci când trec pietrele prin sistemul urinar.

Kellagon vă ajută la prevenirea formării de cristale de oxalat de calciu, controlează nivelul de calciu din organism și vă garantează o metodă sigură, eficientă și non-chirurgicală de a elimina pietrele la rinichi. Acest remediu natural vă oferă sprijinul de care au nevoie rinichii și vezica biliară, oferă detoxifiere profundă și vă îmbunătățește sănătatea și bunăstarea.

Pietrele mari

Pietrele la rinichi care nu pot fi tratate cu măsuri conservatoare – fie pentru că sunt prea mari pentru a trece prin tractul urinar, fie pentru că pot provoca sângerări, leziuni ale rinichilor sau infecții ale tractului urinar în curs de desfășurare – pot necesita tratament mai extins. Procedurile pot include:

Folosirea undelor sonore pentru a sparge pietrele. Pentru anumite pietre la rinichi – în funcție de dimensiune și locație – medicul dumneavoastră vă poate recomanda o procedură numită Litotripsia extracorporeală cu undă de şoc (ESWL). ESWL folosește unde sonore pentru a crea vibrații puternice (unde de șoc) care sparg pietrele în bucăți mici care pot fi eliminate prin urină. Procedura durează aproximativ 45-60 de minute și poate provoca dureri moderate, astfel încât este posibil să aveți nevoie de sedare sau anestezie ușoară pentru a vă face să vă simțiți confortabil. ESWL poate provoca sânge în urină, vânătăi pe spate sau abdomen, sângerare în jurul rinichilor și a altor organe adiacente și disconfort, deoarece fragmentele de piatră trec prin tractul urinar.

Intervenție chirurgicală pentru a elimina pietrele foarte mari din rinichi. O procedură numită nefrolitotomie percutană care implică îndepărtarea chirurgicală a unei pietre la rinichi. Veți primi anestezie generală în timpul intervenției chirurgicale și veți fi în spital timp de una până la două zile în timp ce vă veți recupera. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda această intervenție chirurgicală dacă ESWL nu a reușit.

Chirurgia glandei paratiroidiene. Unele pietre de fosfat de calciu sunt cauzate de glandele paratiroidiene hiperactive, care se află în cele patru colțuri ale glandei tiroide. Când aceste glande produc prea mult hormon paratiroidian (hiperparatiroidism), nivelul dumneavoastră de calciu poate deveni prea mare și se pot forma pietre la rinichi.

Hiperparatiroidismul apare uneori atunci când se formează o tumoare mică, benignă în una dintre glandele paratiroide sau dacă dezvoltați o altă afecțiune care conduce secretarea de hormon paratiroidian în exces. Îndepărtarea tumorii din glandă oprește formarea de pietre la rinichi, sau medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratamentul afecțiunii care cauzează producerea în exces al hormonului glandei paratiroide.

Distribuie articolul: