Despre osteoartrită

Despre osteoartrită

Ce este osteoartrita?
Osteoartrita (OA) este cea mai frecventă afecțiune cronică (de lungă durată).

Cartilajul este un țesut conjunctiv cu rol de atenuare a șocurile și protejare a oaselor în special la nivelul articulațiilor. Cu OA, acest cartilaj se distruge, ceea ce poate provoca durere, rigiditate dar și alte simptome.
OA apare cel mai adesea la persoanele în vârstă, deși poate apărea la adulții de orice vârstă. OA este de asemenea denumită boală articulară degenerativă, artrită degenerativă și poliartrită de uzură.
O cauză principală a dizabilității, OA afectează mai mult de 30 de milioane de bărbați și femei din Statele Unite.

Cauzele artritei reumatoide

OA este cauzată de deteriorarea articulațiilor. Aceste leziuni se pot acumula în timp, motiv pentru care vârsta este una dintre principalele cauze ale leziunilor articulare care duc la osteoartrita. Cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât veți avea mai multă uzură pe articulații.
Alte cauze ale leziunilor articulare includ leziuni trecute, cum ar fi:

  • cartilaj rupt
  • articulații dislocate
  • ligamente leziuni

Acestea includ, de asemenea, malformații articulare, obezitate și postură vicioasă. Anumiți factori de risc, cum ar fi istoricul familial și sexul, măresc riscul de apariție a osteoartritei.

Osteoartrita și cartilajul

Cartilajul este o substanță dură, de consistența unui cauciuc, care este flexibilă și mai moale decât osul. Misiunea sa este de a proteja capetele oaselor într-o articulatie și de a le permite să se miște ușor unul împotriva celuilalt. Atunci când cartilajul se deteriorează, aceste suprafețe osoase devin dure ceea ce poate provoca durere în articulație și inflamație în țesuturile înconjurătoare. Cartilajul deteriorat nu se poate repara. Acest lucru se datorează faptului că acest cartilaj nu conține vase de sânge. Când cartilajul se îndepărtează complet, tamponul de amortizare pe care îl furnizează dispare, permițând contactul os pe os. Acest lucru poate provoca dureri intense și alte simptome asociate cu OA.

Simptome de osteoartrita

OA poate apărea în orice articulație. Cu toate acestea, zonele cele mai frecvent afectate ale corpului includ:

  • mâini
  • vârful degetelor
  • genunchi
  • șolduri
  • coloanei vertebrale, de obicei la nivelul gâtului sau spatelui inferior

Cele mai frecvente simptome ale osteoartritei includ:

  • durere
  • sensibilitate (disconfort atunci cand apasati pe zona cu degetele)
  • rigiditate
  • inflamaţie

Pe măsură ce OA devine mai avansată, durerea asociată cu aceasta poate deveni mai intensă. În timp, poate apărea și umflarea articulației și a zonei înconjurătoare. Recunoașterea simptomelor precoce ale OA vă poate ajuta să gestionați mai bine această afecțiune.

Osteoartrita severă

OA este o condiție progresivă cu cinci etape, de la 0 la 4. Prima etapă (0) reprezintă o articulație normală. Etapa 4 reprezintă OA severă. Nu toată lumea care are OA va progresa până la etapa 4. Starea se stabilizează adesea cu mult înainte de a ajunge la această etapă.
Persoanele cu OA severe au pierdere extinsă sau totală a cartilajului în unul sau mai multe articulații. Frecarea os-pe-os asociată cu aceasta poate provoca simptome severe, cum ar fi:

  1. Creșterea tumefacției și inflamației. Cantitatea de lichid sinovial din articulație poate crește. În mod normal, acest fluid ajută la reducerea frecării în timpul mișcării. Cu toate acestea, în cantități mai mari, poate provoca tumefacția articulațiilor. Fragmente de cartilaj rupt pot de asemenea să plutească în interiorul fluidului sinovial, crescând durerea și umflarea.
  2. Creșterea durerii. Puteți simți durere în timpul activităților, dar și atunci când sunteți în repaus. S-ar putea să simțiți o creștere a nivelului de durere pe măsură ce progresează ziua, sau o umflare mai accentuată a articulațiilor dacă le-ați folosit foarte mult pe parcursul zilei.
  3. Limitarea mișcării. Este posibil să nu vă puteți mișca, de asemenea, datorită rigidității sau durerii articulațiilor. Acest lucru poate face mai greu să vă bucurați de activitățile cotidiene.
  4. Instabilitate. Articulațiile dumneavoastră pot deveni mai puțin stabile. De exemplu, dacă aveți OA gravă în genunchi, este posibil să aveți blocare (lipsă bruscă de mișcare).
  5. Alte simptome. Pe măsură ce articulația continuă să fie uzată, pot apărea și slăbiciuni musculare, pinteni osoși și deformări articulare.

Daunele articulare cauzate de OA severe nu sunt reversibile, dar tratamentul poate ajuta la reducerea simptomelor.

Diagnosticul osteoartritei

OA este adesea o boală cu evoluție lentă, care poate fi greu de diagnosticat până când începe să provoace simptome dureroase sau debilitante. OA precoce este adesea diagnosticată după un accident sau alt incident care cauzează o fractură care necesită o radiografie.
În plus față de raze X, medicul dumneavoastră poate utiliza o scanare RMN pentru a diagnostica OA. Acest test de imagistică utilizează unde radio și un câmp magnetic pentru a crea imagini ale oaselor și țesuturilor moi.
Alte teste de diagnostic includ teste de laborator pentru a exclude alte condiții care cauzează dureri articulare, cum ar fi RA. O analiză a lichidului intraarticular poate fi de asemenea utilizată pentru a determina dacă guta sau infecția este cauza principală a inflamației.

Tratamentul osteoartritei

Tratamentul cu OA este centrat pe managementul simptomelor. Tipul de tratament care vă va ajuta cel mai mult va fi în mare măsură determinat de severitatea simptomelor și localizarea acestora. Adesea, modificările stilului de viață, medicamentele fără prescripție medicală (OTC) și remediile de la domiciliu vor fi suficiente pentru a vă oferi o ameliorare.

Tratamentele la domiciliu și modificările stilului de viață pentru OA includ:

Exercițiu
Activitatea fizică întărește mușchii din jurul articulațiilor și poate ajuta la ameliorarea rigidității. Urmăriți cel puțin 20 până la 30 de minute de mișcare fizică, cel puțin o dată la două zile. Alegeți activități blânde, cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos sau înotul.

Pierdere în greutate
Excesul de greutate poate să vă suprasolicite articulațiile și să provoace durere. Scăderea excesului de kilograme ajută la ameliorarea acestei presiuni și reduce durerea. O greutate sănătoasă poate, de asemenea, să vă reducă riscul altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile cardiace.
Somn adecvat
Repausul muscular poate reduce umflarea și inflamația. Obținerea unui somn suficient pe timp de noapte vă poate ajuta, de asemenea, să gestionați durerea mai eficient.

Terapia cald-rece
Puteți experimenta terapia cu căldură sau frig pentru a ușura durerea musculară și rigiditatea. Aplicați o compresă rece sau caldă la articulațiile dureroase timp de 15-20 de minute de mai multe ori pe zi.

Aceste practici vă pot ajuta să eliminați simptomele și să vă îmbunătățiți calitatea vieții.

Medicamente pentru osteoartrita

Există o serie de tipuri diferite de medicamente OA care pot ajuta la ameliorarea durerii sau umflării. Ele includ:

Analgezice orale. Acetaminofen și alți analgezici reduc durerea, dar nu și umflarea.
Analgezice topice. Aceste produse OTC sunt disponibile ca creme, geluri și patch-uri. Acestea ajută la amorțirea zonei articulare și pot asigura ameliorarea durerii, în special pentru durerea ușoară a artritei.
AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene). AINS reduc umflarea și durerea.
Corticosteroizii. Aceste medicamente cu prescripție sunt disponibile sub formă orală. Acestea pot fi, de asemenea, administrate direct prin injecție intra-articulară.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să încercați soluțiile OTC ca o primă linie de apărare.

Tratamente naturale pentru tratamentul osteoartritei

Tratamentele alternative și suplimentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi inflamația și durerea articulară. Unele suplimente sau ierburi care pot ajuta includ:

  • ulei de pește
  • ceai verde
  • ghimbir
  • glucozamina

Alte opțiuni de tratament alternative includ:

  • acupunctura
  • fizioterapie
  • terapie prin masaj

Alte remedii pot varia de la folosirea bai de sare Epsom la comprese calde sau reci.

Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice suplimente pe care le luați în considerare înainte de a le utiliza. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că acestea sunt sigure și eficiente și că nu vor interfera cu alte medicamente pe care le luați..

Dieta în osteoartrită

Nu există un dezavantaj pentru a mânca sănătos, dar dacă aveți OA, dieta și nutriția sunt deosebit de importante.
În primul rând, veți dori să păstrați greutatea într-un interval normal pentru a reduce presiunea inutilă asupra articulațiilor.
Există, de asemenea, studii care sugerează că anumite tipuri de OA, cum ar fi osteoartrita genunchiului, răspund pozitiv la o dietă bogată în flavonoide, care sunt substanțe nutritive găsite în fructe și legume. De asemenea, antioxidanții găsiți în multe fructe și legume pot, de asemenea, ajuta la combaterea radicalilor liberi produși de inflamație. Radicalii liberi sunt molecule care pot provoca leziuni celulare.

O dietă de înaltă calitate poate ajuta la ameliorarea simptomelor OA prin reducerea inflamației și umflăturilor. Consumul de alimente bogate în următoarele poate fi foarte benefic:

  • vitamina C
  • vitamina D
  • beta caroten
  • acizi grasi omega-3

Creșterea aportului de alimente cu proprietăți antiinflamatorii va fi de asemenea de ajutor.

Prevenirea osteoartritei

Este posibil să aveți factori de risc pentru OA pe care nu îl puteți controla, cum ar fi ereditatea, vârsta și sexul. Dar alți factori de risc pot fi controlați, iar gestionarea acestora poate contribui la reducerea riscului de OA.

Următoarele sfaturi vă pot ajuta să gestionați factorii de risc aflați sub controlul dumneavoastră:

  1. Susțineți-vă corpul. Dacă sunteți un atlet sau o persoană avidă de exerciții fizice, asigurați-vă că aveți grijă de corpul dumneavoastră. Purtați echipamente suportive și încălțăminte care reduc impactul asupra genunchilor. De asemenea, asigurați-vă că variați activitățile sportive, astfel încât toți mușchii să se antreneze, nu doar aceiași mușchi de fiecare dată.
  2. Urmăriți-vă greutatea. Păstrați indicele de masă corporală (BMI) în intervalul corespunzător înălțimii, vârsei și sexului
  3. Păstrați o dietă sănătoasă. Mănâncă o gamă de alimente sănătoase, cu accent pe legume și fructe proaspete.
  4. Odihniți-vă suficient. Oferiți-vă corpului oportunități ample de odihnă și de somn.
    Dacă aveți diabet zaharat, controlul glicemiei vă poate ajuta, de asemenea, să vă gestionați riscul de OA.

Concluzii

OA este o afecțiune cronică care nu se vindecă, dar cu tratament, perspectiva este pozitivă. Nu ignora simptomele durerii articulare cronice și rigidității. Cu cât vorbiți mai repede cu medicul, cu atât mai devreme puteți primi un diagnostic, puteți începe tratamentul și vă veți îmbunătăți calitatea vieții.

Distribuie articolul: