4 Vitamine esențiale pentru sănătatea digestivă

4 Vitamine esențiale pentru sănătatea digestivă

Sistemul digestiv necesită anumite vitamine pentru a funcționa corect. Aflați care vitamine sunt cele mai bune și cum să le obțineți.
Ele sunt numite vitamine “esențiale” pentru un motiv: organismul are nevoie de ele pentru a funcționa corect, iar sistemul digestiv nu face excepție.

Există anumite vitamine care sunt mai importante pentru digestie decât altele. De obicei, puteți obține toate vitaminele de care aveți nevoie, urmând o dietă echilibrată, potrivit Institutului Național de Sănătate.

Vitaminele B
Aceste vitamine sunt găsite în proteine, cum ar fi pește, carne de pasăre, carne și produse lactate, precum fasolea și salatele, și ajuta organismul să formeze celule roșii din sânge și să obțină energie din alimentele pe care le consumați, explică NIH. B vitaminele sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu le puteți depozita în celulele grase pentru a le utiliza ulterior; acestea trebuie să fie o parte obișnuită a dietei dvs.
Vitaminele vitale B pentru sistemul digestiv includ:

B1. De asemenea, cunoscut sub numele de tiamină, B1 ajută organismul să schimbe carbohidrații din dieta dumneavoastră în energie pentru celulele dumneavoastră și să reglementeze apetitul.
B3. De asemenea, cunoscut sub numele de niacin, această vitamină este importantă pentru multe funcții ale tractului digestiv, inclusiv defalcarea carbohidraților, a grăsimilor și a alcoolului. Un deficit de niacină poate duce la o boală cunoscută sub numele de pellagra, care provoacă vărsături severe și diaree.
B6. De asemenea, cunoscut sub numele de piridoxină, B6 este foarte important pentru a ajuta sistemul digestiv să proceseze proteina pe care o consumați.
Biotina. Această vitamină B ajută sistemul digestiv să producă colesterol și proteine, carbohidrați și acizi grași.
B12. De asemenea, cunoscut sub numele de cobalamină, B12 joacă un rol în sistemul nervos, producția de celule sanguine și utilizarea organismului de acid folic și carbohidrați, conform ACS. O deficiență de vitamina B12 poate provoca anemie, avertizează NIH.
Majoritatea americanilor obțin suficiente vitamine B din alimente, dar suplimentele pot fi de ajutor pentru unii oameni. Vorbiți cu medicul dumneavoastră despre orice suplimente pe care le luați în considerare înainte de a începe să le luați.

Vitamina C
Deoarece este un antioxidant, mulți oameni asociază vitamina C cu sistemul imunitar și prevenind răcelile, dar această vitamină esențială ajută de asemenea la digestie prin susținerea dinților și gingiilor sănătoase și ajutând organismul să absoarbă fierul, conform NIH.
Vitamina C se găsește în multivitaminele zilnice și în suplimentele de sine stătătoare, dar există multe surse de mâncare excelente, printre care:
• Citrice
• Fructe de padure
• Roșii
• Ardei
• Brocoli
• Cereale fortificate

Vitamina D
Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și joacă un rol cheie în modul în care sistemul nervos, mușchii și sistemul imunitar funcționează, conform NIH. Mai mult, nivelurile sănătoase ale vitaminei D sunt asociate cu un risc redus de cancer de colon.

Există trei moduri în care puteți obține vitamina D, NIH explică:
• expunere solară
• alimente bogate în Vitamina D, cum ar fi gălbenușurile de ou, peștele de apă sărată, ficatul și laptele și cerealele fortificate
• Suplimente nutritive

Este posibil să aveți nevoie de un supliment de vitamina D dacă aveți o boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn, care este adesea asociată cu niveluri scăzute de vitamina D. Alte persoane care prezintă un risc mai mare pentru o deficiență de vitamina D includ:

• Vârstnici
• Bebelușii alăptați
• Persoanele cu piele mai închisă la culoare
• Persoanele cu boală hepatică sau fibroză chistică
• Persoanele obeze sau cele care au suferit o intervenție chirurgicală de by-pass gastric

Dacă nu obțineți suficientă vitamină D din lumina soarelui și alimentelor, discutați cu medicul despre un supliment. Rețineți că este posibil să luați deja un supliment care conține vitamina D. De exemplu, multe suplimente de calciu conțin, de asemenea, vitamina D, potrivit Fundației Naționale de Osteoporoză.

Vitamina A
Vitamina A este implicată în primul rând în stimularea vederii, a oaselor și a sănătății reproducerii, precum și pentru a ajuta sistemul imunitar, potrivit NIH. Fructele și legumele colorate, cum ar fi cartofii dulci, morcovii, kale, precum și ficatul și laptele sunt surse bogate de vitamina A.
Deși vitamina A nu este direct implicată în digestie, unele boli gastro-intestinale vă pot lăsa vulnerabile la o deficiență a vitaminei A. De exemplu, deficitul de vitamina A este mai frecvent in randul persoanelor cu boala Crohn, potrivit unui studiu din 2015 in Jurnalul Mondial de Gastroenterologie. Cercetatorii au remarcat faptul ca o lipsa de vitamina A poate agrava dezechilibrul dintre formarea și distrugerea radicalilor liberi în mucusul intestinului la persoanele cu Boala Crohns.

Distribuie articolul: